,,Door de slechte Amerikaanse banencijfers zijn we weer terug bij af. De AEX staat zelfs weer in de min voor het jaar. Het begint te kraken en de onrust keert terug. De markt ligt er technisch gezien ook slecht bij. Het is nu wachten of de hoop op een nieuwe steunronde in de VS teruggekeerd en hoe de kwartaalcijfers zullen uitpakken”, aldus handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,4 procent lager op 310,58 punten. De MidKap-index zakte 1,8 procent tot 517,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,9 en 1,2 procent.
Spaanse staatsobligaties
Het lange paasweekeinde maakte ook geen einde gemaakt de zorgen over de financiële toekomst van Spanje. De rente op Spaanse staatsobligaties steeg op de eerste Europese handelsdag na Pasen stevig door. Dinsdagochtend klom het rendement op 10-jarige Spaanse staatsleningen tot 5,9 procent.
Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwde na de teleurstellende cijfers over de arbeidsmarkt dat de Amerikaanse economie nog altijd ,,ver van een volledig herstel” is. De Fed-voorzitter zette daarmee wel de deur op een kier voor een mogelijke derde steunronde voor de Amerikaanse economie.
Alcoa
Beleggers maken zich ook op voor de presentatie van de kwartaalcijfers van bedrijven. In de Verenigde Staten geeft aluminiumproducent Alcoa dinsdag het startsein voor het cijferseizoen.
In de AEX was SBM Offshore de grootste daler met een verlies van 7,5 procent. De maritiem dienstverlener is een intern onderzoek begonnen naar mogelijk ,,ongepaste'' handelspraktijken die onlangs aan het licht zijn gekomen. Het bedrijf heeft de relevante autoriteiten op de hoogte gesteld van het onderzoek maar gaf verder geen details. Verffabrikant AkzoNobel was de enige stijger met een winst van 1,1 procent na een adviesverhoging door ING.
Overname
KPN daalde 0,5 procent. Het telecomconcern ziet af van de overname van het kabelbedrijf Caiway. Volgens KPN stuitte de voorgenomen overname op te veel bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Arseus steeg 0,4 procent. De medisch toeleverancier zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 18 procent stijgen. Arseus bevestigde daarnaast de eerder uitgesproken verwachtingen voor dit jaar.
De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3065 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 101,78 dollar per vat en Brentolie zakte 0,8 procent tot 121,69 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl